Иво Пецов е уметник, роден во Македонија, но твори во Бугарија. Во својата изложба, „Подрум“ тој засегнува интересна тема за психичкиот простор, во кое човек складира чувства, желби, емоции. Заборава за нив, а тие си седат… Колку што време е потребно. Во разговор со него, тој успева да ни раскаже. Каков е тој „...

Можете да научите повеќе за филозофијата и творечките трагања на Иво Пецов во новото интервју, кое го даде авторот за Арт Аларма:

Разкажи ни малку за твојот стил, испраќаш ли пораки преку својата уметност или ја споделуваш својата фантазија со публиката?

Стилот е последица од животот, а...

Како започна да црташ?
 
Сум цртал уште од своите најрани години, почетен период на кој дури и не се сеќавам добро, за кој покасно ми имаат кажувано родителите. Најраните сеќавања, кои ми се појавуваат во свеста и кои се сврзани со мене, се во момент во кој држам во раце...

Графичките дела на Иво Пецов се стриктни и секогаш во перфектна хармонија со искажаните од него зборови: „Преферирам уметност, создадена преку директен физички контакт меѓу уметникот и материјалите кои ги користи во неговата дејност. Заради овие причини ги користам најмногу класичките техники во сликарството и...